maandag 7 juni 2010
Beek en Bos behoort tot de Top Gastvrije zorg in Nederland!
Tijdens het Nationaal Gastvrijheidszorg Evenement in Ede dat 3 juni jl. werd gehouden, heeft Ouderencentrum Beek en Bos de vijfde plaats behaald. Daarmee behoort Beek en Bos tot de Top van Gastvrije zorginstellingen in Nederland. In totaal deden 151 Nederlandse verzorgings- en verpleeghuizen mee. Bovendien werd Beek en Bos eerste van Zuid-Nederland (Limburg, Brabant en Zeeland). Met deze prijs heeft Beek en Bos maar liefst 4 sterren in de wacht gesleept. En heeft daarmee een eervolle vermelding in de Sterrengids 2010, een soort Michelingids voor zorginstellingen. Voorafgaand aan deze uitreiking is de kwaliteit van de gastvrijheidszorg van alle deelnemende zorginstellingen grondig onderzocht. Ook bij Beek en Bos hebben de directie en cliëntenraad schriftelijk vragen beantwoord en bovendien kwamen inspecteurs op bezoek. Zij zijn speciaal opgeleid om de kwaliteit van de gastvrije zorg te beoordelen. Tijdens dit bezoek spraken ze met directieleden, de cliëntenraad en ook met bewoners. Vervolgens namen ze plaats in het restaurant waar ze niet alleen van het heerlijke eten hebben geproefd maar zeker ook van de gastvrije sfeer. Een deskundige jury onder leiding van hoogleraar Jos Schols heeft de uiteindelijke winnaars bepaald.
Wat is gastvrijheidszorg met sterren?
Als je in een zorginstelling woont is het belangrijk dat je je er thuis voelt. Lekker eten, drinken en wonen in een prettige en gastvrije omgeving. Kortom goede gastvrijheidszorg. Goede gastvrijheidszorg zorg is geen ‘luxe’. Uit onderzoek is gebleken dat er een relatie bestaat tussen goed eten, gastvrije zorg, gezondheid en welzijn. Goed eten is heel belangrijk voor de gezondheid. Wist u dat ondervoeding een groot probleem is in de ouderenzorg? Een gastvrije omgeving met aandacht voor de kwaliteit van het eten en de ambiance bevordert goed eten en het welzijn van mensen. En dat zorgt bijvoorbeeld weer voor minder medicijnengebruik. Bij Ouderencentrum Beek en Bos is dit dus dik in orde!
Beek en Bos zeer verguld met prijs
‘We doen iedere dag ons best om het onze bewoners naar de zin te maken’, aldus een zeer vergulde Thijs van den Schoor, directeur van Beek en Bos. ‘Deze prijs bevestigt nogmaals dat we op de goede weg zijn. Gastvrijheid gaat heel ver wat ons betreft! Ons moderne restaurant is daar een mooi voorbeeld van. Het is eigenlijk een hele grote huiskamer, waar je niet alleen heerlijk kunt eten maar ook gezellig rond de open haard kunt gaan zitten of je terug kunt trekken in de leeshoek. Díe huiselijkheid en een ontspannen sfeer vind je in het hele huis terug.’
Bij Beek en Bos wordt naast gastvrijheid tevens veel waarde gehecht aan keuzevrijheid. Bewoners kunnen kiezen uit een keur van activiteiten. Bovendien bepalen ze zelf of ze in het restaurant willen eten, in hun eigen appartement of in het zitje op hun afdeling. Vervolgens hebben ze de keuze wát ze gaan eten. Iedere dag wordt er vers gekookt met dagverse producten, vaak uit de eigen streek, zoals bijvoorbeeld asperges. 'Wij besteden veel zorg aan gezond, vers en smakelijk eten. Dat onze bewoners daarin dan ook hun eigen keuze kunnen maken vinden wij niet meer dan vanzelfsprekend.'
Extra aandacht voor bewoners
Nellie Jansen, voorzitter van de cliëntenraad, valt het op hoeveel medewerkers werkzaam zijn in de directe zorg. ‘Hierdoor is er bij Beek en Bos ook écht de tijd en de ruimte om bewoners net die extra aandacht te geven die zo belangrijk voor ze is. Met plezier bereiden wij een speciaal verjaardagsdiner, ook voor de familie! We ondernemen veel, zowel gezamenlijk met meerdere bewoners tegelijk als ook individueel en in kleine groepjes. Net waar iemand behoefte aan heeft, want daar gaat het om!’
Naar nieuwsoverzicht